Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Years&Years

555f3231fabe4cb91585eb971ff02192.1000x1000x1.jpg

 

 

 

Nagyon szerettem a banda ezen albumának dalait, így gondoltam fordítok belőle párat!

 

Cikkek

2017.07.02

"Without"

/ Menüpont: Years&Years

Személyes vélemény/néhány szó: tükröződése egy fájdalmas, de nyomós érvekkel létrejövő szakításnak. A némileg melankolikus hangvételű dallam megerősíti a mondanivalóját a dalnak, miszerint, ha az egyik fél képtelen kimutatni érzéseit (vagy ellenkezőleg nem képes uralkodni azokon), akkor nagy valószínűséggel nem lesz jövőre a kapcsolatuknak. A Years & Years újból mesterművet alkotott, mert ez a szám nagyszerű!

 

(Első közzététel időpontja: 2015. december 31.)

(A fordításhoz katt a teljes bejegyzésekhez!)

 
Teljes bejegyzés

2017.07.02

"King"

/ Menüpont: Years&Years

Személyes vélemény/néhány szó: Egyszerű, de fantasztikus hangi alappal rendelkezik a sztori, melyben a fiú szerepe lealacsonyodik. A szövegből kiderülhet ugyanis, hogy valamiképpen elnyomás alatt tartja a másik fél ebben a zűrzavaros kapcsolatban, és ezt az érzelmi befolyásolást a srác láthatóan nem tudja kezelni. Se veled, se nélküled érzés keríti hatalmába, amivel aztán a végén győzelmet arat: az elengedés mellett dönt, ezzel egyetemben pedig sikerül ráébrednie: sokkal többet ér, és ezt legbelül mindvégig tudta is, csupán annyira szerelmes volt, hogy képtelen volt ezt meglátni. Iszonyat megtetszett már első hallásra a szám, amit szívesen hallgatok meg egymás után 3-szor, 4-szer is. Tőlem kap egy Like-ot! : D

(Első közzététel időpontja: 2015. július 20.)

(A fordításhoz katt a teljes bejegyzésekhez!)

 

 
Teljes bejegyzés

2017.07.02

"Eyes Shut"

/ Menüpont: Years&Years

Személyes vélemény/néhány szó: szavakkal kifejezhetetlen, mit érzek, mikor meghallom ezt a dalt. Eszméletlen! A szöveg mindent elbeszél helyettem. Nekem nemes egyszerűséggel a hangulata a legmegkapóbb, leglélegzetelállítóbb, hiszen számomra újra és újra egy olyan szakításos történetet hoz fel, mely teli van érzelmekkel és csalódásokkal. Ugyan én még nem mentem keresztül szerelmi csalódáson/gyötrelmeken, de ez a dal szerintem önmagában mágikus. Valahogyan ezúttal úgy érzem: nem szükséges az értelme (na jó, most túlzok), mert a zene magával ragad. A Years & Years ezzel az attraktív szerzeménnyel nyerte el igazán a tetszésemet.

UI: a fordítás természetesen többféleképpen elvégezhető lett volna. Például sokat hezitáltam a végére, melyik cím volna helytállóbb, és szebb: „Lehunyt szempár”/”Becsukott szemek”. Nekem a második maradt, mert valahogyan ez sugárzott számomra nagyobb titokzatosságot. Az első inkább irodalmibb, avagy drámaibb, az utóbbi viszont véleményem szerint egyszerű, de frappáns, ahogyan maga a zenemű is! 

(Első közzététel időpontja: 2015. szeptember 6.)

(A fordításhoz katt a teljes bejegyzésekhez!)

 
Teljes bejegyzés

2017.07.02

"Ties"

/ Menüpont: Years&Years

Személyes vélemény/néhány szó: ennek a bandának a dalaiban folyton-folyvást felfedezhető a különlegesség. Közülük a most lefordítottban én megint csak azt tudnám mondani, hogy benne volt a drámaiság, a tűz és a határozottság is. Ugyanakkor totál jó meghallgatni anélkül is, hogy a szövegére koncentrálna az ember. Oltári klassz! Nem mellesleg a text sok-sok metaforát tartalmaz, véleményem szerint már maga a cím is egy.
A fiúcska, aki nem régen ismerkedhetett meg a jelölt (hát, nem valami elköteleződésre képes) lánykával, akivel a kapcsolatát már is egy nyakkendő metaforájával fejezi ki. 
Remélem azért érthető a fordítás. Aki bele akar merülni a történetszálba, annak szerintem sikerülni fog (főleg, ha mellé olvassa az angol eredetit is), aki pedig a zenére összpontosít, az meg élvezettel hallgatja a ritmusát! 

(Első közzététel időpontja: 2015. augusztus 19.)

(A fordításhoz katt a teljes bejegyzésekhez!)

 
Teljes bejegyzés

2017.07.02

"Border"

/ Menüpont: Years&Years

Személyes vélemény/néhány szó: csodálatos dal az elengedéshez. Persze csak, ha van mit elengednünk. A Years & Years nevezetű banda sokadszorra kápráztat el engem gyönyörű hangzásvilágú „költeményeivel” (abszolúte dal formájában), és ez egy újabb olyan szerzemény, amely többszöri meghallgatást érdemel és szerintem igényel is, ha elsőre nem szeretnénk meg. A szövegben leírtakból én megint csak egy kapcsolatra tudnék gondolni, amely nem feltétlenül szerelmi. Lehet értelmezni viszonzatlannak, nem éppen kialakultnak, vagy zavarosnak. Mondhatjuk barátinak, több érzelemmel fűszerezve a kelleténél, vagy esetlegesen egy kialakuló románc indítójának. A többit mondják el a saját gondolataink.

(Első közzététel időpontja: 2016. február 1.)

(A fordításhoz katt a teljes bejegyzésekhez!)

 
Teljes bejegyzés

2017.07.02

"Desire"

/ Menüpont: Years&Years

Személyes vélemény/néhány szó: szó szerint szexi dal. Azt mondják, a vágyakat csak úgy szüntethetjük meg, ha ellent mondnunk nekik. Érdekes, pedig teljesen mást mondanak nekünk a Years&Years-ös srácok! :D

(A fordításhoz katt a teljes bejegyzésekhez!)

 
Teljes bejegyzés